De sneeuw is een cadeautje voor het grondwater | Omroep Brabant
"Dit is een cadeautje voor het grondwater." Jos Kruit, droogtecoördinator van het waterschap Aa en Maas, is blij met alle sneeuw die de afgelopen week is gevallen. Niet alleen vanwege het mooie plaatje, maar vooral om het grondwater. "Ik heb in sommige delen van de provincie de grondwaterstand met 30 tot 40 centimeter zien stijgen." Al het Brabantse nieuws volgen? Abonneer je dan op ons kanaal: bit.ly/11jJQQT.
Welkom op het NLworld kanaal van Omroep Brabant! Hier vind je nieuwsvideo's over alle actualiteiten in en rondom Noord-Brabant, misdaad, entertainment, sport en evenementen uit de provincie. Omroep Brabant is één van de grootste regionale omroepen van Nederland.
Download de app:
iOS: itunes.apple.com/app/apple-store/id421375755?pt=474179&ct=omroep_brabant_youtube&mt=8
Android: play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepbrabant.android&referrer=Domroep_brabant_youtube%26Duse_app_link%26Dfacebook_use_app
Of volg ons op:
* Website: www.omroepbrabant.nl
* Facebook: facebook.com/omroepbrabant
* Instagram: instagram.com/omroepbrabant
* Twitter: twitter.com/omroepbrabant
#OmroepBrabant #Nieuws #sneeuw #waterschap #grondwater
Meer weten? brabantn.ws/8rd6
Chjeeuw
Brabant uitgedroogd🤣 ja hoor. Alsof we in de Sahara leven. Sodemieter op met je linkse klimaatsores
Je zou ook nog kunnen zeggen dat het smeltwater helemaal niet de grond is ingegaan, maar weggestroomd is of verdampt. De grond was nog bevroren en bevroren grond neemt Uberhaupt geen water op.
Wat een gelul en wel om twee redenen. 1, de hoeveelheid smeltwater is/was nihil, tien centimeter sneeuw bijvoorbeeld is maar 10 millimeter regen, veel meer is er niet gevallen, dat zet geen zoden aan de dijk. 2. De regen die het afgelopen seizoen is gevallen is grotendeels langdurig geweest met een lage intensiteit, dat dringt net zo goed (of net zo slecht) de bodem in. Kan best dat er nu nog steeds een laag grondwaterpeil is, maar die paar druppels smeltwater doen helemaal niet terzake, je daar blij om maken getuigt van weinig inzicht. Bovendien was de nodige sneeuw al verdampt door de zon. AA en Maas zijn blij met een dooie mus en naar mijn mening niet helemaal lekker.
Wellicht helpt het de oppervlakte bodem een beetje .. . Het blijft een druppel op de gloeiende plaat.
Grond water stand? De Boeren willens dat toch juist zo laag mogelijk hebben..
@Gravity Skeptic mischien moeten ze eens met klien schaligere machines werken de wereld draait niet alleen om de boer
Boeren zijn gek denken dat de wereld alleen voor hun is ze maken het platteland dood
@Gravity Skeptic Amerika werkt ook met buffers die hebben gewoon wat silo's staan vol met water.
Slimme boeren hebben door dat hun gewassen s'zomers verdorren als s'winters het water te laag gehouden wordt. Compromis is dus nodig, zal hoger moeten willen ze in de zomer nog mogen sproeien.
@Urbex Dat is dus het probleem. Boeren maken liever te weinig dan te vaak hun sloten schoon. Verders willen ze altijd het land op kunnen. Gevolg is dat de grondwaterstand structureel te laag is, wat boeren kwetsbaar maakt bij periodes van droogte. Buffer organisieren? Zoveel water kun je niet opslaan, tenzij je het in de sloten laat, maar dan wordt het land weer te modderig en kan de boer het land niet op zonder z'n gewas of gras kapot te rijden.
1:20 Deze hoeveelheid sneeuw staat gelijk aan 10 á 30 MILLImeter neerslag. We hebben veel meer nodig! 1:50 Het grondwaterpeil stijgt hierdoor met wel 40 CENTImeter. Lijkt me een interessante vraag voor het eindexamen wiskunde dit jaar: hoeveel stijgt het grondwater maximaal als er dertig centimeter sneeuw valt en dit gelijk staat aan drie centimeter regen.
@Gravity Skeptic 🤔
Het stijgt niet. Want het gevolg is dat boeren bij het waterschap gaan pushen om het grondwaterpeil weer te verlagen, zodat ze met zware machines het land op kunnen, en het onderhoud aan sloten nog een jaartje kan worden uitgesteld. Boeren hebben namelijk een belangrijke stem in het hoogheemraadschap. Waterstanden worden daar democratisch besloten. Zelfs in Zuid-Holland, in polders die onder zeeniveau liggen, wordt op verzoek van boeren de waterstand zo laag gehouden, dat wegen en gebouwen daardoor verzakken. Maar goed: de boer kan daardoor wel altijd met zijn zware machines het land op. Zelfs direct na zware regenval.
Gg